Rodun historia

 

Rodun historia lyhyesti
Rodun kehittäjä oli tshekkiläinen kynologi ja geneetikko Frantisek Horak (1909-1996) Klanovicesta, Tshekin tasavallasta. Hän sai vuonna 1932 idean luoda uusi rotu, joka olisi skotlanninterrieria sopivampi sikäläiseen metsästyskäyttöön. Idea toteutui vasta vuonna 1949, toisen maailmansodan jälkeen. Ensimmäinen ceskyterrieri, Adam Lovu Zdar, syntyi 25. joulukuuta 1949 yhdistelmästä sealyhaminterrieriuros (Burganier Uruquelle)- skotlanninterrierinarttu (Scotch Rose). Vuonna 1956 rotu esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle Libericen koiranäyttelyn yhteydessä. Rotu saavutti silloin suuren suosion ja sen jälkeen ceskyterrieri on saanut paljon ystäviä sekä kotimaassaan että ulkomailla. FCI alkoi rekister? rotua vuonna 1963. Alunperin rodun nimenä oli böömin- eli bohemianterrieri. Harvasta rodusta on merkitty polveutumistiedot niin tarkoin ylös kuin ceskyterrieristä. Rodusta pidetään vieläkin Tshekin tasavallassa CT-kirjaa (Cesky Terier), johon merkitään tarkoin kaikki pentueet ja joka pentu saa oman juoksevan numeronsa.

ceskyterrieri_rodunhistoria_01

Rodun historia Suomessa

Ensimmäinen ceskyterrieri tuli Suomeen Ruotsista 1976 Susanne Heinoselle, Solvargens kenneliin. Se oli narttu nimeltään Gamgi. Ensimmäinen pentue syntyi Solvargens kenneliin 1979. Kennelissä syntyi muutama pentue 80-luvun alkupuolella.

Pitkäaikaisin kasvattaja on Anitta Cavonius, kennel Sötnosar’s. Hän on kasvattanut ceskyjä vuodesta 1986 ja on palkittu merkittävillä palkinnoilla kuten Suomen Terrierijärjestön kasvattajaplaketilla ja Suomen Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla. Anitta Cavonius on tuonut jalostusnarttuja ja -uroksia Norjasta, Tshekin tasavallasta, Saksasta ja Hollannista. Hän on myös vienyt ceskyjä mm. Tshekin tasavaltaan, Hollantiin, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Meksikoon. Lisäksi Anitta Cavonius on käynyt narttujensa kanssa Ruotsissa astutusmatkoilla.

Mia Johnsson, kennel Cantabile on aloittanut kasvatustyönsä 1997. Hän on tuonut jalostusuroksia ja -narttuja Ruotsista, Puolasta, Saksasta ja Tshekin tasavallasta. Cantabile-kennelistä on viety pentuja mm Yhdysvaltoihin, Hollantiin, Ruotsiin, Belgiaan ja Kanadaan. Myös hän on käynyt narttuineen Ruotsissa ja Tshekin tasavallassa astutusmatkoilla.

Ritva ja Göran Sjöström, kennel Nelum-Himalis, ovat aloittaneet kasvatustyön 1996. He ovat myös kasvattaneet jo useampia pentueita. He ovat tuoneet Ruotsista ja Valko-Venäjältä jalostuskoiria ja kennelistä on mennyt ceskypentuja mm. Valko-Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja Saksaan. Lisäksi he ovat käyneet mm. Ruotsissa astutusmatkoilla.

Tuulikki Korpio, kennel Tuulikorven, on aloittanut kasvatustyön tshekkiläisellä tuontinartulla vuonna 2000. Hän on myös tuonut Norjasta nartun ja Hollannista uroksen.

Ceskyterrierikasvattajia, joilta ei ole rekisteröity pentuja viime aikoina:
70-luvulla kennel Metrin, om. Tiina Lahtinen. 80-luvulla kennel Karamell-In, omistaja Nanna Pesola ja kennel Freckle-Face, om. Pirjo Lampero. Edellä mainituista kenneleistä on lähtenyt maailmalle muutama pentue kustakin.

Sari Hautala, kennel Minipeikon, kasvatti useita pentueita 90-luvulla. Kennel aloitti toimintansa Metrin-kennelin ceskyillä sekä toi myös jalostuskoiria Ruotsista sekä Hollannista ja kennelissä syntyi useita pentueita. Reijo Hautala, kennel Tuplasametin, kasvatti muutaman ceskypentueen yhteistyössä Minipeikon -kennelin kanssa.

Yhden pentueen kasvattajia: Eeva-Liisa Puhakainen (Röllitassun -88), Helena Junkkari (Honeysilk -95), Auli Hynninen (Apalogitis Adoramus -90), Hilkka Bergman (-87), Saara Eilo (-89) ja Heli Hakamäki (Godetian -01).

Sötnosar’s-, Cantabile- ja Nelum-Himalis- kennelit ovat esittäneet 90-luvulta lähtien useita menestyksekkäitä kasvattaja- ja jälkeläisryhmiä sekä Suomessa että ulkomailla. Suomalaisten kasvattamat ceskyterrierit ovat saaneet tunnustusta rodun harrastajien keskuudessa.

tampere0300ropvet

Sötnosar’s Chandra

espoo0901rop

Sötnosar’s Inspiration