Rotuesittely- Breed info

WillowOfBumbleBeeCastlekuvaJenniHuttunen

Willow Of Bumble-Bee Castle
kuva: Jenni Huttunen

 Ceskyterrieri kehitettiin risteytyksenä skotlanninterrieristä ja sealyhaminterrieristä ja on kompromissi molemmista roduista. Alkuperäisiin rotuihinsa nähden ceskyterrieri on korkeampiraajaisempi ja liikkuvampi. Kallo ei ole yhtä kapea kuin skotilla, mutta ei myöskään yhtä leveä kuin sealyllä. Runko on pitkähkö, ceskyn selkälinja on lievästi kaareva. Sillä on poskenmyötäiset, keskikokoiset, riippuvat korvat ja matalalle kiinnittynyt häntä, jota se ei nosta selän päälle muuten kuin innostuessaan. Yleisesti ottaen on suotavaa, että cesky on pienehkö ja kevyt kuin liian suuri ja raskas. Rotumääritelmän mukaisesti cesky saisi painaa n. 6 – 10 kiloa.Rodussa esiintyy kahta perusväriä: harmaa mustalla kirsulla ja ruskea maksanruskealla kirsulla. Yleisimmin cesky on siniharmaa sen eri sävyissä. Ruskea väri on erittäin harvinainen. Valkoista saa olla enintään 20 % koirasta. Vaaleita merkkejä esiintyy päässä (parta ja posket), kaulassa, rinnassa, vatsassa, raajoissa ja ”peräpeilissä”.Ceskyn karva on pitkää ja hienoa, hieman laineikasta sekä silkkimäistä, muttei liian runsasta. Ceskyllä pitää olla hyvä pigmentti. Erityisen viehättävä on sen hohtava pastellinväri. Cesky pestään ja leikataan – trimmataan – tarpeen vaatiessa (kuukauden – kahden välein). Kunhan cesky kammataan ja harjataan säännöllisesti, sillä ei ole merkittävää karvanlähtöä..

Ceskyterrieri on helppo kouluttaa. Tämä ominaisuus tekee siitä miellyttävän seuralaisen. Cesky on erittäin sosiaalinen, tottelevainen, uskollinen, hyväntahtoinen, oppivainen ja kiltti, mutta se on hieman varautunut vieraita kohtaan. Se on pienuudestaan huolimatta mitä parhain lenkkikaveri, joka jaksaa mukana pidemmilläkin lenkeillä omistajansa kanssa.

 

sötnosarFantomMaijuSyrjälä The cesky terrier was developed as a cross between a scottish terrier and a Sealyham terrier, and it is a compromise of these two breeds. Compared to the parent breeds, cesky has longer legs and is more mobile. The skull is not as narrow as that of the Scottie, nor is it as wide as that of the sealy. The body is longish and the topline has a gentle curve. The ears are medium sized and lie close to the cheeks. The tail is set low and carried upright only when the dog is excited. Overall it is recommended that the cesky is rather small and light rather than large and heavy. According to the breed standard the cesky should weigh approximately 6-10 kilos.Two colors exist: grey with black nose and brown with liver nose. The most common color is bluish grey in various shades. The brown color is extremely rare. White markings covering no morethan 20% of the dog are permitted. The markings appear on the head (beard and cheeks), neck, chest, stomach, legs and rear.The coat of the cesky terrier is long and silky, a bit wavy but not too thick. A good pigmentation is required. The shiny pastel color is a distinguishing feature of the breed. The cesky is washed whenever required and clipped approximately every 6 to 8 weeks. If the cesky is brushed regularly, it does not shed much.

The cesky is also very social, obedient, loyal, good-natured and easy to train which makes it an ideal companion. It is somewhat reserved with strangers, though. Despite its small size, the cesky enjoys exercise and can keep up with its owner even on long walks.